FBI rukavice su
dvomjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa prostora bivše
Jugoslavije. Igru je osmislila i pokrenula food blogerica Mamajac.
Ideja
igre je da sudionici zajednički odaberu i istraže jedan food blog. U tijeku je igra za svibanj i lipanj a pod istragom je Tamarin blog Bite my cake.
Jako volim Tamarin blog, prevenstveno zbog slatkih recepata koji prevladavaju, jer i ja više volim raditi slastice. Tamara je jako aktivna u ovom blogerskom dijelu svijeta i isto tako objavljuje recepte u V magazinu Večernjeg lista i svaku subotu kada vidim njen objavljen recept razveselim se kao da je moj. Posebno mi je fora na njenom blogu istraga zagrebačkih slastičarnica. Rijetko kupujem nešto u slastičarnicama jer sam se par puta opekla ali zahvaljujuči Tamarinim preporukama odvažila sam se ponovno probati nešto iz asortimana i nisam požalila.
Od hrpe krasnih recepata ja sam odabrala sljedeće;
KLEMISSIMO MAĐARICA
Ovo morate probati napraviti. Apsolutno morate. Ovaj kolač je genijalan, znate onu legendarnu o kolačima : "Topi se u ustima!". E pa ovaj se stvarno topi. Jedina izmjena koju sam napravila u osnovi na original je da sam umjesto višanja koristila jagode pa je moj voćni nadjev malo svjetliji. Nisam baš tip za puding pa sam umjesto gotovog praška za puding koristila gustin.
RECEPT:
KORE:
300 g glatkog brašna
100 g omekšalog maslaca
100 g šećera
1 bjelanjak
100 g kiselog vrhnja
1 žličica sode bikarbone
VANILIN KREMA:
1 l punomasnog mlijeka
6 žutanjaka
100 g škrobnog brašna (gustina)
175 g šećera
srž mahune vanilije
5dcl slatkog vrhnja za šlag
1,5 vrećica želatine u prahu
CRVENI SLOJ OD JAGODA:
300 g jagoda
30 g gustina
4 žlice šećera
ZA UKRAS I NATOPITI KORE:
mlijeko
rum
malo bijele čokolade
Za kremu: Žutanjke izmiksajte sa šećerom. Od litre mlijeka odvojite dio i dobro razmutite
sa gustinom. Taj dio dodajte umućenim žumanjcima. Ostatak mlijeka
zakuhajte. Kad skoro zavrije, dodajte smjesu sa žutanjcima i gustinom,
smanjite na najslabiju vatru i kuhajte dok ne zgusne i ne postane poput
pudinga, stalno miješajući pjenjačom, kako se ne bi napravile
grudice. Kad je krema gotova, uklonite s vatre, površinu pokrijte plastičnom folijom kako se ne bi napravila korica i ostavite da se
potpuno ohladi. Za to vrijeme napravite kore.
Za kore:pjenasto izmiksajte maslac sa šećerom pa dodajte
bjelanjak (nemojte ga prethodno mutiti) i kiselo vrhnje. Kratko
izmiksajte da se sve sjedini. Brašno prosijte skupa sa sodom i dodajte
smjesi maslaca pa zamijesite glatko tijesto. Oblikujte ga u kuglu,
zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata. Ohlađeno
tijesto podijelite na 4 jednaka dijela. Svaki dio razvaljajte što tanje (ako
vam se bude činilo pretanko, ne brinite, jer treba biti što tanje).
Kore možete valjati na silikonskoj podlozi ili između dva papira za
pečenje. Ipak ih tokom valjanja dodatno pobrašnite, kako se ne bi
ljepile. Zatim svaku razvaljanu koru zajedno s pek papirom prenesite na
veliki pleh od pećnice (koji ste okrenuli obrnuto) i pecite na 190
stupnjeva, 5-7 minuta. Trebaju tek lagano požutjeti. Slažite pečene kore
jednu a drugu, s papirom za pečenje između.
Čvrsto umutite slatko vrhnje u
šlag. Prethodnu ohlađenu kremu od žutanjaka još
jednom razradite mikserom pa u nju umiksajte ovaj drugi dio kreme od
slatkog vrhnja. Sve dobro sjedinite. Želatinu pripremite po uputama na
vrećici pa umiksajte u kremu.
Sloj od jagoda: Jagode izmiksajte u kašicu. Trebate imati 300 ml tekućine, a dodajte vode ako je potrebno, kako biste imali 300 ml. Kašu od jagoda pomiješajte sa šećerom i stavite na laganu vatru. Pridodajte joj
prosijani gustin i skuhajte u žele, dok ne zgusne. Ovaj se sloj mora vruć mazati na kore.
Slaganje kolača: Na veliki pleh položite prvu
koru. Poškropite ju s malo mlijeka u koje ste umiješali malo ruma. Premažite polovicom crvenog
želea od jagoda. Poklopite drugom korom koju također lagano
poškropite-lagano prijeđite dlanom preko kore kako biste poravnali
slojeve. Drugu koru premažite ravnomjerno polovicom vanilin kreme. Na to
položite treću koru i poškropite ju, zatim premažite ostatkom crvenog
želea. Pokrijete posljednjom korom (opet poškropite) na koju mažete
ostatak vanilin kreme. Na kraju posipate ribanom bijelom čokoladom.
Kolač ostavite u hladnjaku preko noći pa sutradan režite na kocke željene veličine.
Verzija za ispis
KRUH SA CIMETOM
Ovo je jako fino. Kao jednostavnija verzija cinnamon rolls-a.
RECEPT:
TIJESTO:
400 g glatkog brašna
1 vrećica suhog kvasca
30 g šećera
1/2 žličice soli
60 g maslaca
80 ml mlijeka
60 ml vode
2 jaja
PREMAZ:
100 g šećera
100 g smeđeg šećera
55 g maslaca
2 žličice mljevenog cimeta
1 žličica arome vanilije
Zamijesite tijesto: pomiješajte brašno, sol, šećer i suhi kvasac.
Maslac otopite s mlijekom i vodom pa dodajte suhim sastojcima. Na kraju dodajte
lagano umućena jaja i zamijesite mekano tijesto. Površinu tijesta lagano
nauljite, pokrijte posudu krpom i ostavite tijesto da se udvostruči na toplom,
1 sat.Udvostručeno tijesto istresite na pobrašnjelu
površinu. Lagano ga premijesite pa razvaljajte u obliku pravokutnika debljine
oko pola cm.
Pripremite premaz: otopite maslac, dodajte mu
aromu vanilije i ovime premažite razvaljano tijesto. Pomiješajte šećer, smeđi
šećer i cimet pa ravnomjerno rasporedite po tijestu. Tijesto prerežite uzdužno
na 6 traka. Traku složite jednu na drugu pa ih poprečno prerežite na 6 jednakih
dijelova.Kalup za kruh (veličine 22.5 x 12.5 cm) obložite
pek papirom. U njega poslažite izrezane komade tijesta, prerezanom stranom
prema gore. Poslažite ih jedne do drugih, pokrijte čistom krpom i ostavite da se dižu 30 min.Pećnicu ugrijte na 180 C. Kruh pecite 30 min.
Pustite da se malo prohladi i poslužite toplo.
Verzija za ispis
MUNCHMALLOW CUPCAKES
Oduvijek sam željela napraviti munchmallow cupcakes. Ja sam inaće dosta brzopleta osoba pa nikada ne čitam baš recept do kraja, pogledam što mi treba od namirnica pa kupim što mi nedostaje a temeljito recept čitam tik prije izrade. Malo sam se bojala preljevanja cupcakesa čokoladom ali uspijela sam bez problema. Jako sam zadovoljna izgledom , ovi sa trešnjom na vrhu su izgledali baš kao iz dječjih slikovnica. A i jako su fini. Recept je za 15 cupcakesa, a kako ja imam kalup za 12 komada tri sam ispekla u šalicama.
RECEPT:
Za 15 cupcakesa
Za muffine:
113 g maslaca, sobne temp.
1 žličica sode bikarbone
1/2 žličice soli
1 vanilin šećer
250 g šećera
4 jaja
200 g brašna
180 ml kipuće vode
80 g gorkog kakao praha
180 g kiselog vrhnja
Za munchmallow:
3 bjelanjka
1/2 žličice soli
60 ml vode
280 g šećera
1 žlica arome vanilije
Za čokoladna glazuru:
300 g tamne čokolade
4 žlice suncokretovog ulja
Za muffine: pećnicu ugrijte na 180C.Kalupe za muffine namastite i posipajte kakaom.Kipuću vodu pomiješajte s kakaom, neka se kakao potpuno otopi,
ne smije biti grudica. U to umiješajte kiselo
vrhnje.Brašno pjenjačom pomiješajte sa sodom i solju.Omekšali maslac pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilin
šećerom pa umiksajte jedno po jedno jaje. Između dodavanja svakog jajeta
kratko izmiksajte. Zatim umiksajte mješavinu brašna te na kraju
mješavinu kakaa i kiselog vrhnja. Nemojte previše miksati.Izlijte u pripremljene kalupe za muffine i pecite 20-ak min.
Izvadite da se potpuno ohlade. Ako su se previše digli prilikom pečenja,
nožićem im odrežite dignuti dio-poravnajte ih. Moraju biti ravni zbog
munchmallow kreme.
Za munchmallow kremu: manji lonac do pola napunite vodom i zagrijte ju do vrenja.U drugoj zdjeli pjenjačom pomiješajte bjelanjke, vodu, šećer i
sol. Pomiješajte samo kratko da se sastojci izmješaju. Ovu zdjelu
stavite na lonac u kojem ključa voda. Dno zdjele ne bi trebalo
dodirivati ključalu vodu, iako sam ja nekoliko puta radila na taj način i
ispalo je jednako uspješno, tako da se ne trebate previše opterećivati
time. Sada kuhajte ovu smjesu na pari, konstantno miješajući pjenjačom, 5
min.-čekamo da se šećer otopi.Nakon 5 min. prebacite u zdjelu za miksanje i miksajte
električnim mikserom još 10 minuta. Dobit ćete sjajan, gladak i čvrst
šaum. Na kraju umiksajte aromu vanilije. Prebacite ga u vrećicu za
ukrašavanje sa željenim slastičarskim nastavkom i istisnite po svakom
cupcakeu.Ostavite ih u hladnjaku barem 1 sat.
Za čokoladnu glazuru: na pari ili slaboj vatri otopite čokoladu s uljem. Ostavite da se ohladi 15 min.Svaki cupcake prelijte čokoladnom glazurom: uzimajte ju žlicom i
prelijevajte po munchmallowu; pazite da prekrijete čitav bijeli dio.Ostavite ih da se ohlade u hladnjaku. Glazura se mora potpuno
stegnuti i ohladiti. Poslužite ih ohlađene. Ako ih želite prerezati na
pola, učinite to nožem umočenim u vruću vodu.
Verzija za ispis
JOGURT KOCKE
Ovo je idealan kolač za ovakve vruće dane. Lagan i osvježavajuć a ja sam u tijesto dodala još i malo trešanja kako bi bio još "sezonskiji". Malo sam povećala količinu biskvita tako da mi trešnje stanu u njega.
RECEPT:
ZA TIJESTO:
5 žumanjka + 5 bjelanjka (snijeg)
135 g šećera
1 vanilin šećera
170 g brašna
70 g otopljenog maslaca
1 žličica praška za pecivo
500 g trešanja očišćenih od koštica
ZA KREMU:
3 jogurta (ukupno 4,5 dcl)-koristila sam jogurt vaniliju, ali možete koristiti i obični jogurt
1 limun-sok + korica
150 g šećera
srž mahune vanilije
1 paketić želatine u prahu
500 ml vrhnja za šlag
Za tijesto: izmiksajte pjenasto žumanjke sa šećerom i vanilin
šećerom. Dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo i otopljeni
maslac. Oprezno umiješajte i očišćene trešnje.Na kraju umiješajte snijeg od bjelanjaka. Izlijte u pripremljeni
četvrtasti pleh (cca 20 x 30 cm) i pecite na 180 C dok ne dobije lijepu
žutu boju (provjera čačkalicom).
Za kremu, izmiksajte jogurt sa sokom jednog limuna i naribanom
koricom, šećerom i vanilin šećerom. Posebno umutite šlag i sjedinite s
kremom. Želatinu pripremite po uputama sa vrećice pa postepeno umiksajte
u kremu. Kremu rasporedite po pečenom i ohlađenom tijesto i ostavite u
hladnjaku nekoliko sati ili preko noći (najbolje). Prije posluživanja narežite na kocke željene veličine.
Verzija za ispis