petak, 22. listopada 2010.

FBI rukavice- Just Good Food

"FBI rukavice" su dvomjesečna igra namjenjena vlasnicima food blogova sa prostora bivše Jugoslavije. Ovu igru je osmmislila i pokrenula food blogerica mamajac. Ideja je da sudionici zajednički odaberu i istraže jedan food blog.U toku je igra za rujan i listopad a pod istragom je blog Just Good Food.
Uopće nisam sigurna da je ovaj prvi recept koji sam  odlučila napraviti po pravilima igre jer sam izmjenila par stvari pa je konačni rezultat malo drugačiji od originala.

1. TORTA OD BANANE



Originalni recept možete pronaći ovdje, a u nastavku slijedi moja varijacija.

Za biskvit:

3 jaja
100 g šećera
50 g brašna
50 g finog jestivog škroba
1 žličica praška za pecivo
Pećnicu zagrijete na 180 C.Za to vrijeme u zdjelu stavite jaja i šećer, pa ih pjenasto istucite mikserom, dodajte prosijano brašno sa škrobom i praškom za pecivo, te sve dobro izmješajte. Smijesi izlite u okrugli kalup za torte. Sve stavite u pećnicu i pecite 15-ak minuta. Pečeni biskvit izvadite iz kalupa i pustite da se ohladi.

Za kremu i ukrašavanje:

10 listića želatine
360 g jogurta ( 2 čašice)
150 g šećera
srž 1 mahune vanilije
sok 1 limuna
5 žlica mlijeka
4 banane
150 g čokolade
750 ml slatkog vrhnja
Ohlađeni biskvit stavite na tanjur za posluživanje, pa oko njega zatvorite okvir kalupa za torte.
Želatinu namočite u hladnu vodu da omekša. Za to vrijeme izmiksajte jogurt sa šećerom i srži vanilije. Nabubrenu želatinu ocijedite, pa je rastopite u zagrijanom mlijeku te je umiješajte u kremu od jogurta. Ogulite banane te ih izgnječite vilicom u kašicu i izmiješajte sa limunovim sokom. Banane umiješajte u kremu sa jogurtom. Čokoladu rastopite na pari , pa je ostavite da se malo prohladi te je onda umiješajte u kremu sa jogurtom i bananama. Kada se krema počne želirati, umiješajte u nju 650 ml tučenog slatkog vrhnja. Kremom premažite biskvit te izravnajte i zagladite površinu. Tortu ostavite u hladnjaku najmanje 4 sata. Prije posluživanja maknite okvir kalupa za tortu. Od preostalih 100 ml slatkog vrhnja napravite šlag pa ga u obliku ružica naštrcajte uz rub torte.


2. KEKSI OD LJEŠNJKA SA KREMOM OD ČOKOLADE

Ovi keksići su apsolutno savršeni i sigurno ću ih ponovno raditi. Jedino što MM ( označava moj mužić a pošto nisam u braku ja to kažem moje muško) kaže da su zahtjevni za jesti jer se mrve pa mora paziti kako jede.Evo i recept.

Još sam radila i souffle od čokoladekremu od lavande sa karamelom od smokava ali sam posudila fotić sestri pa nemam dokumentirano ali sigurno ću ih ponovno  raditi pa ću staviti fotke naknadno.


četvrtak, 21. listopada 2010.

Pita od jabuka

Jesen je definitivno stigla. Kiša pada nemilice, sve je puno otpalog lišća a mrak pada sve ranije (što je prava noćna mora za fotkanje), ali o tome drugi puta). Što je jesen bez pite od jabuka? meni je to nezamislivo. Čim malo zahladi ja mijesim pitu od jabuka. Ostala mi je navika jer smo u ovo vrijeme imali berbu jabuka a nakon berbe prvi kolač koji smo radili je bila upravo pita od jabuke kako bi potrošili jabuke koje su bile lošije kvalitete. Ove godine sam odlučila potražiti neku malo "neobičniju" pitu od jabuka. Listajući moje brdo kuharica pronašla sam ovu u kuharici Dr. Oetkera " Tajna je u imenu 2". Izgledala je obećavajuće ali mene se i nije baš nešto dojmila ali mojima doma je bila fina i sve su smazali.

Recept:

Tijesto:

350 g brašna
1 žličica pecilnog praška
150 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
250 g maslaca ili margarina
Umijesiti tijesto i razvaljati ga. Staviti ga u prethodno namašćen  niski lim  30 cm x 30 cm. Peći ga na 180 C 20-ak minuta dok tijesto ne poprimi zlatnožutu boju.

Nadjev:

1 kg jabuka
1/2 žličice mljevenog cimeta
50 g šećera
srž 1/2 mahune vanilije
Jabuke oprati, očistiti od koštica, narezati na četvrtine i narezati na tanke ploške. Narezane šnitice jabuka izmmiješati sa cimetom, šećerom i srži vanilije te rasporediti po prethodno pećenom tijestu.

Mreža od maka:

100 g mljevenog maka
100 g šećera
1,5 dcl mlijeka
50 g krušnih mrvica
malo cimeta
1 žlica kakaa
Stavite mak, šećer i mlijeko u lonac, kratko prokuhajte i maknite sa štednjaka.Umiješajte krušne mrvice, cimet i kakao. Smijesom od maka napunite štrcaljku. Na nadjev od jabuka naštrcajte mrežu.

Za posipanje:

50 g listića badema
Kolać posipajte bademima. Pecite na 180 C 25 minuta.

Verzija za ispis

srijeda, 13. listopada 2010.

Schiaccata od grožđa




Berba mi je od svih radova u vinogradu kroz cijelu godinu najdraža. ne prati je nikakva užurbanost i sve je nekako ležerno i opušteno. Još ako je lijepo vrijeme kao što je bilo u petak... ma tko to može platiti.
Još sam prije par mjeseci pronašla ovaj recept na internetu i odlučila sam da ću ga napraviti za berbu.Naime radila sam schiaccciatu od grožđa ( schiacciata con l uva). Schiacciata je toskanski kruh a u prijevodu znači spljošten ili zgnječen. Može biti obična ili punjene sa voćem, povrćem mesom ili sirom. Schiaccata od grožđa se tradicionalno radi povodom berbe grožđa.


Recept:

340 g brašna
100 g pšenićne krupice (griza)
260 g vode
1 žličica instant kvasca
1 žličica soli
2 žlice šećera
1/3 šalice maslinovog ulja
listići 5 grančica ružmarina
1/2 žličice anisa
400 g grožđa
malo anisa za posipanje

Lagano zgnječite listiće ružmarina rukom i dodajte ih maslinovom ulju.Ostavite sa strane 1 h pa procjedite ulje te sačuvajte listiće ružmarina za kasnije. Izmiješajte brašno, pšenićnu krupicu, kvasac, sol, lagano issjeckane sjemenke anisa, 1 žlicu šećera, 2 žlice maslinovog ulja ( ostatak ostavite za kasnije) i vodu.Zamijesite. Nakon što se svi sastojci povežu nastavite mijesiti tijesto dok ne postane jednolično i glatko.Tijesto razvaljajte u pravokutnik veličine cca. 40 x 20 cm.Tijesto stavite prethodno nauljenu u posudu za pečenje i to tako da polovica tijesta visi preko ruba  kalupa .Na polovicu razvaljanog tijesta (koja je u kalupu) stavite oko 300 g grožđa te poklopite ostatkom tijesta.Rubove lagano premažite vodom te ih dobro pritisnite kako bi se zalijepili.Prekrite čistom kuhinjskom krpom i ostavite da se diže 90 minuta na sobnoj temperaturi.Utisnite ostatak od 100 g grožđa u tijesto. Dobro premažite ostatkom maslinovog ulja i posipajte sa preostalom žlicom šećera, nekoliko sjemenki anisa i listićima ružmarina koji su bili namočeni u ulju.Pecite u pečnici prethodno zagrijanoj na 220 C 20-ak minuta.

Jel ima netko pametan da mi objasni zašto ne mogu komentirati? Jel možda nešto krivo radim? Može instrukcije korak po korak kak se to radi?

srijeda, 6. listopada 2010.

Pita od šljiva


Nisam baš neki ljubitelj šljiva, mislim sirovih šljiva. Ukoliko su ukomponirane u neki kolač, pekmez ili slično onda prolaze. Ali nema baš nešto puno recepata sa šljivama. Kada sam vidjela recept za Čokošljivopitu odmah sam je morala isprobati. Malo sam prilagodila recept i svi su bili oduševljeni rezultatom.

Recept:

220 g brašna
prstohvat soli
80 g maslaca
1 jaje
50 g šećera u prahu
750 g zrelih šljiva
100 g šećera
40 g gustina
100 g čokolade
2 žlice ulja

Šljive oprati, odstraniti koštice i sitno nasjeckati. Isjeckane šljive pomiješati sa 100 g šećera, promješatii i ostaviti ih da stoje na sobnoj temperaturi što duže , a najmanje 3-4 sata, pa umiješati gustin.( ja sam dodala i još malo cimeta u prahu i dvije žlice limoncella ).
Jaje lagano razmutiti te dodati šećer u prahu.Brašno prosijati na radnu površinu, dodati sol pa hladan na komadiće izrezan maslac. Promiješati, pa rukama natrljavati brašno na maslac dok ne dobijete mrvičasto tijesto. Umiješati jaje , pa kratko mijesite dok dobijete kompaktno masno tijesto. Umotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 1 sat.
Ohlađeno tijesto razvaljati i prebaciti u prethodno namašćen i pobrašnjen kalup za pite.Višak tijesta odstraniti te uliti pripremljene šljive. Pitu staviti u pećnicu zagrijanu na 180 C i peći 40-ak minuta.
Čokoladu otopiti na pari i u nju dodati 2 žlice ulja. Preliti čokoladu preko još tople pite. Ostaviti pitu da se ohladi na sobnoj temperaturi, a kasnije je još ohladiti u hladnjaku. Poslužiti.